Skip to main content

Östersund

STADSPULS OCH NATUR

Det är något speciellt med Östersund. Kontrasten mellan stad och fjäll är två av ingredienserna som gör staden unik och till en fantastisk destination. Vare sig du kommer för att uppleva stadens puls, lugnet i naturen, för maten eller evenemangen så kommer du att upptäcka att Östersund har massor att erbjuda. 

JAMTLI – EN RESA I TIDEN

På prisbelönta Jamtli vaknar historien till liv under sommarmånaderna när aktörer gestaltar livet från förr i de gamla gårdarna. Följ med på någon av de två dagliga historievandringarna eller upptäck miljöerna i din egen takt. Med några få steg förflyttas du mellan 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. I succémiljön från 1975 finns temaparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” med föreställningar varje dag. Inne i museet, som håller öppet året runt, finns intressanta utställningar om bl a samernas liv, vikingatiden och stenåldern, med de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna som unik attraktion. I sommar visas också två nya utställningar; Nordiska Myter och Nordiskt – en fotoutställning av Magnus Nilsson om landskap, mat och människor. 2018 invigdes Nationalmuseum Jamtli, en ny arena för konst- och designupplevelser. Ta chansen och upplev cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst som visas från den 19 juni.

SMAKLIG SPIS

I Östersund spelar maten en viktig roll. Staden är utsedd av UNSESCO till ”Creative City of Gastronomy” bland annat tack vare de många småskaliga råvaruproducenterna. Här är det nära till god mat på stans restauranger, eller varför inte köpa med dig något lokalproducerat gott från någon av stans delikatessbutiker, som ett smakminne hem eller för en picknick nere vid Storsjön strand. Det går också fint att uppleva en matvandring på egen hand läs mer om den här https://visitostersund.se/matvandring-pa-egen-hand/

PÅ EGNA ÄVENTYR

Här är det lätt att vara aktiv. Hyr en cykel och ge dig ut till Frösön, en kulturell guldgruva med underbar utsikt över hela Storsjöbygden där flera av våra största sevärdheter väntar, såsom t ex Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen och Frösö Kyrka. Vill man cykla lite längre är Teknikland och Locknekratern Meteoritcenter utmärkta mål med massor av historia. Barnfamiljerna trivs bra i vattnen på Storsjöbadet eller bland utmaningarna på Klättercenter och Multi Challenge. Stora som små trivs i Surfbukten, en bra utgångspunkt för vattenaktiviteter men också för att njuta en glass i solen. På Visit Östersund delar vi gärna med oss av våra guldkorn, så besök oss gärna personligen eller via webben.

SMÅBUTIKER OCH FORMSTARKT

2019 blev Östersund utsedd till Årets Stadskärna. I stadskärnan ligger många små, unika butiker. << Här >> hittar du förslag till några av stadens guldkorn. Här är det också lätt att ta del av formstarkt och unikt hantverk och få träffa de kreativa människorna bakom. Glashyttan Storsjöhyttan med galleri, verkstad och butik är ett kvalitetsstämpel Economusé. På Sofias Galleri går det att se livemåleri då hon har öppen ateljé i butiken. Frösö Handtryck, Sveriges äldsta handtryckeri har sin General Store på Storgatan. I stadens gränder finns flera hantverkskollektiv med butiker såsom Gaupa och Drejeriet. Missa heller inte ett besök på Galleri Lux. Följ med på en guidad stadsvandring under sommaren och ta del av stadens historia och arkitektur. Boka via www.visitostersund.se

Vi rekommenderar...

Om du stannar ett dygn och vill ha gångavstånd till allt

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Njut av en fika eller ett glas vin på någon av Östersunds mysiga innergårdar, Hamngatan 12, Norra Station eller Jazzköket.
  • Ett besök på glashyttan Storsjöhyttan.

  • Guidad stadsvandring.
     

Om du stannar tre dygn 

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Sommarhagen, kompositören Wilhelm Peterson-Bergers vackra hem på Frösön. Fortsätt vidare till Frösö Kyrka och avsluta med en lunch på Golfkrogen, Stocke Titt eller Frösö Park med milsvid utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Utsikten från Frösön är magisk och vi kan också tipsa två andra utsiktsplatser, med bra fika, Frösövallen och Frösötornet.
  • En tur ut till Verkö Slott. Njut av en härlig båtfärd över Storsjön, promenera runt ön och luncha på slottets magnifika solterass.

  • Vandra eller cykla på Frösön. På Frösön finns gott om fina stigar för både vandring och cykling. Vissa kvällar under sommaren kan man även cykla downhill i våra slalombackar.

Visit Östersund i sociala medier